Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

"one of these mornings"

Ο τίτλος γιέ μου σημαίνει "ένα από αυτά τα πρωϊνά" και είναι τραγούδι του Moby...

Αφορμή ήταν η χθεσινή ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών... Μια ημέρα που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου 1989. Ανάμεσά τους ορίζει τα δικαιώματά σου για υγεία, εκπαίδευση, προστασία, πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιές φαγητό και άλλα πολλά.

Τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα, θα έχεις πραγματικά τη δυνατότητα να τα ζήσεις, τουλάχιστον με πολύ περισσότερες πιθανότητες από εκατομμύρια άλλα παιδιά στον πλανήτη.

Η πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών σήμερα όμως, είναι εντελώς διαφορετική από όσα ορίζει και προτρέπει η Διεθνής Σύμβαση. Εκατομμύρια παιδιά ζουν σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, διατροφής και πόσιμου νερού ενώ πολλά από αυτά κάθε χρόνο πεθαίνουν για λόγους που στις "αναπτυγμένες" χώρες έχουν εκλείψει εδώ και 100 χρόνια (από τώρα που σου γράφω 100, φαντάσου όταν τα διάβάζεις πόσα ακόμα...).

Ενδεικτικά σου λέω πως στις Υποσαχάριες χώρες της Αφρικής, κάθε 30 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί ηλικίας 0-5 ετών από Ελονοσία, μια ασθένεια που μεταδίδεται μέσω ενός κουνουπιού και που στην Ευρώπη έχει εκλείψει από τα τέλη του 19ου αιώνα....

Για όλα αυτά, πιστεύουμε πως είμαστε τελικά αδύναμοι να τα αλλάξουμε, γιατί αφορούν μεγάλες μάζες ανθρώπων, πιθανά μακρυά από εμάς, και "δόξα τω Θεώ" εμείς τα έχουμε ξεπεράσει αυτά....

"Δεν υπάρχει εξέλιξη, αν δεν είναι από όλους και για όλους" λέει ο Αργεντίνος φίλος.

Και εκτός από τον πενιχρό οβολό μας που σε πολλές "ανεπτυγμένες" κοινωνίες καλύπτει τις ενοχές μας (γιατί άραγε) προς την "ανακούφιση των πτωχών μικρών αδελφών μας", υπάρχει και άλλος τρόπος και μάλιστα πιθανά και πιο αποτελεσματικός:

Ο ίδιος ο ΟΗΕ έχει δηλώσει πως "αν οι δαπάνες σε εξοπλισμούς μειώνονταν κατά 10% παγκοσμίως, θα λύνονταν το πρόβλημα της πείνας σε όλο τον πλανήτη!"

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τουλάχιστον, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΑΝ ΠΛΕΟΝ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ!!!

Οπότε, ας μη μάθεις να είσαι υποκριτής γιε μου, όπως γίναμε εμείς. Γιατί υπάρχει λύση και είναι εφικτή!!! Και να δεις, πως "μια από αυτά τα πρωϊνά" η πλειοψηφία του κόσμου θα την διεκδικήσει!!!


STOP FEEDING THE WAR MACHINE!
(σταματήστε να "ταΐζετε" τη μηχανή του πολέμου)

 START FEEDING PEOPLE!!!
(αρχίστε να ταΐζετε τους ανθρώπους)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας

networked bloggers

Αναγνώστες