Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Τυπική Δημοκρατία...

Γιέ μου όταν μεγαλώσεις θα σου λέω:
"μια φορά κι έναν καιρό, όταν ήσουν πολύ μικρούλης, βίωσες τις πρώτες σου εκλογές... Περήφανοι γονείς, θα πάνε με τα χαρούμενα παιδιά τους (μιας και θα ακολουθήσει βόλτα στον ήλιο) να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να εκλέξουν αυτούς που θα τους αντιπροσωπεύσουν για τα επόμενα 4 χρόνια στα νομικά κοινωνικά και ατομικά τους δικαιώματα.... Πάντα βέβαια με βάση αυτά που έχουν ανακοινώσει οι υποψήφιοι... Και μετά, όλοι χαρούμενοι και με πλήρη ευτυχίας την κατάλληλα εκπαιδευμένη δημοκρατική τους συνείδηση, θα συνεχίσουν τις ζωές τους, ήσυχοι ότι το κοινωνικό και ατομικό τους μέλλον είναι διασφαλισμένο..."


Και κάπου εκεί, θα καταλάβεις πόσο παραμύθι είναι όλο αυτό... Και ξέρεις γιατί? Ο καημένος ο Ρουσσό, κοντά 300 χρόνια πίσω, έλεγε πως στη Δημοκρατία υπάρχει (ή τουλάχιστον έτσι πρέπει) ένα είδος κοινωνικού συμβολαίου ανάμεσα σε αυτόν που εκλέγει και αυτόν που εκλέγεται... Σωστοοοός... Μόνο που στις μέρες μας (εδώ και αρκετά χρόνια είναι η αλήθεια) μας έχουν πείσει πως αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο έχει ισχύ 1 μήνα (προεκλογικά δηλαδή και μέχρι τις εκλογές) κάθε 4 χρόνια!!!! Αλλά... μια στιγμή, αυτό αντίκειται στον όρο "δημοκρατία"... Άρα, για τί είδους Δημοκρατία μιλάμε? Χμ... εγώ και πολλοί άλλοι την αποκαλούμε "Τυπική Δημοκρατία".

Σου παραθέτω το απόσπασμα εκείνο του "Ανθρωπιστικού Εγγράφου", που αναφέρεται στην Τυπική και την Πραγματική Δημοκρατία, έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι Ανθρωπιστές σε όλο τον κόσμο...

"Τυπική δημοκρατία και πραγματική δημοκρατία
Οριστικά καταστράφηκε το κτίσμα της δημοκρατίας με την κατάρρευση των κύριων βάσεών της: της ανεξαρτησίας ανάμεσα στις εξουσίες, της αντιπροσώπευσης και του σεβασμού στις μειοψηφίες. Η θεωρητική ανεξαρτησία ανάμεσα στις εξουσίες είναι ένα ψέμμα. Αρκεί να αναζητήσουμε στην πρακτική την προέλευση και τη σύνθεση καθεμιάς από αυτές, για να αντιληφθούμε τις στενές σχέσεις που τις συνδέουν. Δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Αποτελούν μέρος ενός ίδιου συστήματος. Έτσι που οι συχνές κρίσεις που οφείλονται στην επιβολή της μιας εξουσίας σε άλλη, στις υπερβάσεις λειτουργιών, στη διάβρωση και στην αρρυθμία, αντανακλούν τη συνολική, οικονομική και πολιτική κατάσταση μιας δεδομένης χώρας.
Όσον αφορά στο αντιπροσωπευτικό σύστημα: Την εποχή της παγκόσμιας επέκτασης της ψήφου, υποθετικά υπήρχε μια μόνο πράξη ανάμεσα στην εκλογή και την ολοκλήρωση της εντολής στους εκπρόσωπους του λαού. Αλλά καθώς πέρασε ο καιρός έγινε ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια πρώτη πράξη μέσω της οποίας πολλοί εκλέγουν λίγους και μια δεύτερη πράξη στην οποία αυτοί οι λίγοι προδίδουν τους πολλούς, εκπροσωπώντας συμφέροντα ξένα από την εντολή που δέχτηκαν. Αυτό το κακό ήδη φωλιάζει στα πολιτικά κόμματα που περιορίστηκαν σε κεφαλές αποχωρισμένες από τις ανάγκες του λαού. Ήδη, στον κομματικό μηχανισμό, τα μεγάλα συμφέροντα χρηματοδοτούν υποψήφιους και υπαγορεύουν τις πολιτικές που αυτοί θα πρέπει να ακολουθήσουν. Όλα αυτά δείχνουν μια βαθιά κρίση στην ιδέα και στην εφαρμογή τού αντιπροσωπευτικού συστήματος.
Οι ανθρωπιστές αγωνίζονται για να μετατρέψουν την πρακτική του αντιπροσωπευτικού συστήματος, δίνοντας τη μεγαλύτερη σημασία στα λαϊκά συμβούλια, στο δημοψήφισμα και στην άμεση εκλογή των υποψηφίων. Υπάρχουν ακόμη σε πολλές χώρες νόμοι που υπάγουν ανεξάρτητους υποψήφιους σε πολιτικά κόμματα, ή ακόμη τους επιβάλουν οικονομικά προσχήματα ή περιορισμούς για να παρουσιαστούν μπροστά στη βούληση της κοινωνίας. Κάθε Σύνταγμα ή νόμος που αντιτίθεται στην πλήρη ικανότητα του πολίτη να εκλέξει και να εκλεγεί, κοροϊδεύει ριζικά την πραγματική Δημοκρατία που βρίσκεται πάνω από κάθε νομικό κανόνα. Και αν θέλουμε να μιλάμε για ισότητα ευκαιριών, τα μέσα διάδοσης πρέπει να βρίσκονται στην υπηρεσία του πληθυσμού κατά την προεκλογική περίοδο στην οποία οι υποψήφιοι εκθέτουν τις προτάσεις τους, παρέχοντας σε όλους ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες. Απ’ την άλλη μεριά, πρέπει να επιβληθούν νόμοι πολιτικής υπευθυνότητας μέσω των οποίων όλοι όσοι δεν τηρούν όσα υποσχέθηκαν στους εκλογείς τους να υποβάλλονται στην πιθανότητα στέρησης του δικαιώματος, καθαίρεσης ή πολιτικής δίκης. Γιατί η εναλλακτική μέθοδος, που σήμερα ισχύει, μέσω της οποίας τα άτομα ή τα κόμματα που δεν τηρούν όσα υποσχέθηκαν θα πρέπει να περάσουν από τη δοκιμασία της κάλπης σε μελλοντικές εκλογές, δεν εμποδίζει καθόλου τη δεύτερη πράξη της προδοσίας στους αντιπροσωπευόμενους. Όσον αφορά στην άμεση γνωμοδότηση για θέματα επείγοντα, κάθε μέρα υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για την τεχνολογική της εφαρμογή. Αυτό δε σημαίνει περισσότερες σφυγμομετρήσεις, αλλά να διευκολυνθεί η συμμετοχή και η άμεση ψήφος με εξελιγμένα ηλεκτρονικά μέσα και υπολογιστές.
Σε μια πραγματική Δημοκρατία, πρέπει να δίνονται στις μειονότητες οι εγγυήσεις που είναι απαραίτητες για την αντιπροσώπευσή τους, όμως επίσης, πρέπει να παρθεί κάθε μέτρο που να ευνοεί στην πράξη την ένταξη και την εξέλιξή τους. Σήμερα, οι καταδιωκόμενες από την ξενοφοβία και τη διάκριση μειονότητες ζητούν αγωνιωδώς την αναγνώρισή τους και μ’ αυτήν την έννοια, είναι υπευθυνότητα των ανθρώπων να φέρουν αυτό το θέμα στο προσκύνιο των συζητήσεων, ξεκινώντας τον αγώνα σε κάθε τόπο, μέχρι να νικήσουν τους φανερούς ή καλυμμένους νεοφασισμούς. Τελικά, ο αγώνας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων είναι αγώνας για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπινων όντων.
Όμως επίσης, μέσα σε μια χώρα υπάρχουν ολόκληρες επαρχίες, ζώνες ή αυτόνομες περιοχές που υφίστανται την ίδια διάκριση των μειονοτήτων χάρη στο συγκεντρωτικό Κράτος, σήμερα αναίσθητο όργανο στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Κι αυτό θα πρέπει να σταματήσει όταν μπει σε κίνηση μια ομοσπονδιακή δύναμη, στην οποία η πραγματική εξουσία θα επιστρέψει στα χέρια αυτών των ιστορικών και πολιτιστικών οντοτήτων. Τελικά, το να δίνεται προτεραιότητα στα θέματα του κεφαλαίου και της εργασίας, στα θέματα της πραγματικής Δημοκρατίας και στους στόχους της αποκέντρωσης του κρατικού μηχανισμού σημαίνει να κατευθύνεται ο πολιτικός αγώνας προς τη δημιουργία ενός καινούριου τύπου κοινωνίας. Μιας κοινωνίας εύκαμπτης και σε συνεχή αλλαγή, σύμφωνα με τις δυναμικές ανάγκες των λαών, που σήμερα ασφυκτιούν από την εξάρτηση." 

Σε κούρασα σήμερα, αλλά νομίζω πως αξίζει η ακτινοβολία της οθόνης σου να έχει και μερικά σκεπτόμενα pixels.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας

networked bloggers

Αναγνώστες