Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

"Χτύπα μια φορά την ημέρα τη γυναίκα σου, ξέρει αυτή..."

Σήμερα κυπαρισσάκι μου είναι μια σημαντική ημέρα υπενθύμισης...Είναι η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών.... Αυτά από τον ΟΗΕ (αν δεν υπάρχει όταν μεγαλώσεις, ρώτα με να σου πω...). Και εδώ θα βρεις τη δική μου ματιά...

Μια Γυναίκα σε έφερε στον κόσμο, όπως και όλη την Ανθρωπότητα... Μια διαδικασία "μαγική" και ένα ψυχοσωματικό δέσιμο που εμάς τους άντρες μας αφήνει πάντα άφωνους, αμήχανους και με ένα τεράστιο ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι μας, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι...



Οι Γυναίκες, που λατρεύτηκαν στην αρχαιότητα ή και μέχρι και σήμερα σε ορισμένες περιοχές και κοινωνίες, ως μικρές "θεές", ακριβώς λόγω όλων αυτών των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους (τρυφερότητα, ερωτισμός, κύηση, μητρότητα, αφοσίωση κλπ...). Κάποτε υπήρχαν μητριαρχικές κοινωνίες (ίσως ακόμα να υπάρχουν αλλά να μην ομολογούνται...). Προσωπικά προτιμώ μια Ανθρώπινα ισότιμη κοινωνία πάντως. Ανθρώπινα ισότιμη ξαναλέω... (η επανάληψη, μήτηρ μαθήσεως...)

Αυτές τις Γυναίκες, σε όλο τον κόσμο, τις βιάζουν οι άνδρες, τις βιάζουν άλλες γυναίκες, τις βιάζουν οι θρησκείες, οι πολυεθνικές, οι στρατοί... Τελικά τις βιάζει ο τρόπος που ζούμε, αυτό το Απάνθρωπο σύστημα αξιών με τα χίλια πρόσωπα και την ίδια κρύα, τρίχωρη καρδιά: Χρήμα, Βία και Σεξ.

Προφανώς δεν αναφέρομαι μόνο στη σωματική βία, αλλά και στην οικονομική, τη φυλετική, την ηθική, τη θρησκευτική και την ψυχολογική.

Την ίδια Βία δεχόμαστε όλοι μας τελικά, άνδρες και γυναίκες αυτής της εποχής της ανθρωπότητας, απλά σήμερα ας επικεντρωθούμε στις Γυναίκες, καθώς σε πολλές κοινωνίες ακόμα, υπόκεινται σε περισσότερες μορφές βίας από ότι οι Άνδρες.

Εδώ ακριβώς ξεκινάει η ελπίδα γιέ μου, όπως λένε και κάποιες γυναίκες από την Mar de Plata...
Όλες οι μορφές βίας εκδηλώνονται ως άρνηση της πρόθεσης και της ελευθερίας του άλλου ανθρώπου, ως πράξη υποταγής του ατόμου ή ανθρώπινων ομάδων, εξαιτίας της οπτικής του "ζωώδους" και  αρνούμενου της οπτικής του "ανθρώπινου", στερώντας τους το δικαίωμα στην ελευθερία, την ευτυχία και, τελικά, στη ζωή.

Αναγνωρίζουμε καταστάσεις ανισότητας, αδικίας και υποταγής των γυναικών στην κοινωνία μας και υποστηρίζουμε πως είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί η βία λόγω φύλου στη διαδικασία του εξανθρωπισμού του κόσμου.

Θέλουμε να αυξηθεί η συνείδηση της ενεργής Μη Βίας, που μας επιτρέπει να απορρίψουμε και να ξεπεράσουμε όλες τις μορφές βίας (οικονομική, σεξουαλική, εθνοτική, θρησκευτική, φυσική, ηθική και ψυχολογική).


Αυτή η ευαισθησία γιέ μου, μπορεί να καλλιεργηθεί σε βάθος και να εμπνεύσει τις κοινωνίες, ανοίγοντας το δρόμο για ένα μελλοντικό Παγκόσμιο Ανθρώπινο Έθνος, ενωμένο μέσα στην πολυμορφία του. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να πάρουμε στα χέρια μας την ευθύνη για την αλλαγή του κόσμου, ξεπερνώντας τη βία, με βαρύτητα στις πόλεις μας και τις οικογένειές μας, ώστε να υπάρχει μια πιο άμεση και μακρόπνοη επιρροή του έργου μας.


Και για όσους τυχόν επιμείνουν στα αρνητικά χαρακτηριστικά των γυναικών που γνώρισαν ή κάνουν παρέα τώρα, παραθέτω μια φράση του αγαπημένου μου συγγραφέα (Λιβανέζο και Μουσουλμάνο) Καλίλ Γκιμπράν: "αυτός που δεν συγχωρεί σε μια γυναίκα τα μικρά της ελαττώματα, δεν θα απολαύσει ποτέ τις μεγάλες αρετές της..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας

networked bloggers

Αναγνώστες