Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Οχρίδα 30/11/2009...

Αααχ...

Η πρώτη μέρα εκτός Ελλάδας για το Βαλκανικό τμήμα της Παγκόσμιας Πορείας για την Ειρήνη και τη Μη Βία...

Μετά από 2 ημέρες στην φιλόξενη Θεσσαλονίκη αναχωρήσαμε για την Οχρίδα, μια πολύ όμορφη πόλη στις όχθες της ομώνυμης λίμνης. Η πόλη είναι επίσης καταγεγραμμένη στον κατάλογο των πόλεων-μνημείων της UNESCO για την αρχιτεκτονική και φυσική ομορφιά της και όχι άδικα.
 

Μας φιλοξένησαν εγκάρδια και το ίδιο ζεστή ήταν η ημερίδα που είχαν διοργανώσει οι τοπικοί φορείς, με θέμα -τί άλλο- τη Βία... Με εξαιρετικό ενδιαφέρον οι επαφές μας με ντόπιους καθηγητές και δασκάλους, που προσπαθούν με ελάχιστα μέσα, να κρατήσουν τον κοινωνικό ιστό ανάμεσα στους μαθητές τους καθώς στην χώρα αυτή (FYROM) έχουν υπερισχύσει οι ακραίες εθνικιστικές τάσεις... Και όχι μόνο όσων υπερασπίζονται τον όρο "Μακεδονία" αλλά και εκείνων που θέλουν να υπερισχύσουν άλλα ονόματα όπως "Βουλγαρία" ή "Αλβανία" ή ο,τιδήποτε άλλο... Μέσα σε όλο αυτό, υπάρχουν πάντα φωνές που μιλάνε για συμφιλίωση, συνεργασία, δημιουργία, ανθρωπισμό. Δεν ήταν τυχαίο πως μόνο τέτοιες φωνές ακούσαμε στην ημερίδα...


Και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: η Οχρίδα έχει ως κύρια παραγωγή τα ...μήλα! Όταν φύγαμε από την πόλη τους, μας δώρισαν 2 τσουβάλια... Το αποτέλεσμα ήταν σε κάθε μιά από τις επόμενες πόλεις, το λεωφορείο μας "κατέβαζε" 30 άτομα που είχαν ένα μήλο στο χέρι...!!!

Την επόμενη μέρα θα αναχωρούσαμε για Σκόπια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας

networked bloggers

Αναγνώστες