Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Σεπτέμβριος, ή αλλιώς "9"...

Ο Σεπτέμβριος όπως θα μάθεις αργότερα γιέ μου, είναι ο 9ος μήνας του έτους. Μήνας όπου ξεκινάει και τελειώνει ο τρύγος, ο ουρανός αποκτά τα πλέον δραματικά του πρόσωπα, οι Ανατολές γίνονται πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφικά, οι πρώτες βροχούλες δροσίζουν τη ζωή μας και ο πλανήτης μας σε αυτόν τον παράλληλο, ισορροπεί πλέον εξίσου ανάμεσα στην ημέρα και τη νύχτα... 


Λίγο αργότερα, θα μάθεις πως ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που ξεκινάνε τα σχολεία... Αυτή η εξαιρετική διαδικασία μάθησης και φιλίας, που μπορεί να είναι μια καταπληκτική εμπειρία που θα σου ανοίξει νέους ορίζοντες ως Άνθρωπο και ως πολίτη. 


Για έμπνευση, θα σου πω μια ιστορία που διαδραματίστηκε σαν σήμερα, 25/9 του 1957, αυτή "των 9 του Λίτλ Ροκ"... Μια ιστορία που αξίζει να διδάσκεται σε όλα τα σχολεία, προσφέροντας ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα ήθους, γενναιότητας και μη βίαιης δράσης προς μίμηση! 




Ως οι "9 του Λίτλ Ροκ" είναι γνωστοί οι εννιά πρώτοι Αφροαμερικανοί μαθητές που γράφτηκαν το 1857 στο Little Rock Central High School, ένα σχολείο που μέχρι τότε ήταν αποκλειστικά για λευκούς μαθητές. Τα 9 αυτά παιδιά, ενώ είχαν γραφτεί στο σχολείο, αρχικά εμποδίστηκαν να μπουν στο κτίριο από λευκούς συμμαθητές τους και μέλη της Εθνοφρουράς, η οποία έπαιρνε εντολές από τον κυβερνήτη του Αρκάνσας Όρβιλ Φόμπους. Τελικά μπήκαν στο σχολείο και άρχισαν να παρακολουθούν τα μαθήματα, ύστερα από την παρέμβαση του τότε Αμερικανού Προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και με τη συνοδεία στρατιωτών. Το γεγονός αυτό θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Κινήματος για τα ατομικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών. 


Αυτή η πράξη των "9", δεν ήταν τυχαία παρόρμηση εφήβων. Ήταν το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας καλλιέργειας της αρχής της Μη Βίας και της πολιτικής ανυπακοής, που είχε κύριο εκφραστή της τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ίσως τη μεγαλύτερη προσωπικότητα του 20ου αιώνα παγκοσμίως, που συνεχίζει με το έργο και τη δράση του να εμπνέει χιλιάδες ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας

networked bloggers

Αναγνώστες