Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ήλιος ο Πρώτος και άλλες ιστορίες...

Εντάξει.
Ξεκουραστήκαμε...
Μπανάκια, παραλία, κουβαδάκια, καστράκια, βουτιές, γιαγιάδες και παππούδες, όλα τα είχε αυτό το καλοκαίρι! Α, να μην ξεχάσω και την απαλλαγή από την πάνα... άντρεψες...

Και τώρα;

Ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τις πρώτες μας 772 +1 (λόγω δίσεκτου...) ημέρες στο φως του Ήλιου!

Είπα Ήλιος και θυμήθηκα το πόσο μεγάλη σημασία έδιναν οι πολιτισμοί όλου του κόσμου σε αυτό το άστρο. Από νωρίς είχαν καταλάβει μέσω της παρατήρησης (που είναι το ήμισυ της γνώσης...) πως αυτός είναι ο μέγας ρυθμιστής της Ζωής πάνω στον πλανήτη μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα διάφορες εκφράσεις του δέους, που έφταναν μέχρι και τις ανθρωποθυσίες στο όνομά του (κάτι που είμαι σίγουρος πως αυτό το άστρο δεν ζήτησε ποτέ...).

photo by Daniel Alvarez
 Πέρα από τις ακρότητες, δημιούργησε και κάτι άλλο, που ήταν ένα είδος σεβασμού, λόγω κατανόησης της Κλίμακας. Ναι, οι Άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν απίστευτα πράγματα, και ακόμα περισσότερα από τα απίστευτα... Αλλά αν ο Ήλιος για μια ημέρα δεν φώτιζε τη Γη, τότε όλα αλλάζαν... Φυσικά, πολύς καιρός πέρασε από τότε, η λειτουργία του Ήλιου ως άστρου αναλύεται καθημερινά και μπορούμε να προβλέψουμε πότε θα μας "χτυπήσει" η επόμενη "Ηλιακή καταιγίδα" για να προφυλάξουμε τα κινητά μας (τί κλίμακα, έ;). Απομυθοποιήθηκε... 

Όπως απομυθοποιήθηκαν και πολλές δοξασίες θρησκευτικών ή εθνικιστικών δογμάτων, που στο παρελθόν αλλά και στις μέρες μας, οδηγούν Ανθρώπους σε ακραίες καταστάσεις, "ανθρωποθυσίες" ξανά... Μόνο το όνομα έχει αλλάξει σε αυτές τις περιπτώσεις.

Και στα δύο σενάρια που σου περιγράφω πιο πάνω, έχει χαθεί κάτι σημαντικό. Ο σεβασμός στην "κλίμακα", δηλαδή ο σεβασμός προς ό,τι υπάρχει επάνω στη Γη και φυσικά, ο σεβασμός προς όλους τους άλλους Ανθρώπους. Προς κάθε τί διαφορετικό, που έχει το δικό του χώρο κάτω από τον ίδιο Ήλιο ή Θεό ή ο,τιδήποτε ανώτερο και ιερό αναγνωρίζει κανείς. Και για να συνδέσω καλύτερα τις θρησκείες με αυτό, θα θυμίσω κάτι που αρκετοί φανατικοί αρνούνται να αναγνωρίσουν:

Σε όλες, μα όλες, τις θρησκείες, θεμελιώδης αρχή του καλού πιστού είναι η ακόλουθη φράση:

"Συμπεριφέρομαι όπως θα ήθελα να μου συμπεριφέρονται".

Φυσικά, αυτό το ξεχνάνε όλοι, μα όλοι, οι φανατικοί θρησκόληπτοι, οι φανατικοί "πατριώτες", οι φανατικοί οπαδοί, οι φανατικοί πολιτικοί, οι φανατικοί δήμαρχοι και οι φανατικοί οικονομολόγοι.

Χτες, 2 Οκτωβρίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα για τη Μη Βία. Την "μεγαλύτερη δύναμη με την οποία έχει προικιστεί η Ανθρωπότητα", όπως την περιέγραψε ο Γκάντι, που τιμούμε την γενέθλιο ημέρα του. Μια δύναμη, που ξεπερνάει κάθε ανθρώπινη οριοθέτηση, γιατί απλά στηρίζεται σε μια πανανθρώπινη, βαθειά εσωτερική αλλά και δυνατά πρακτική αλήθεια:

"Συμπεριφέρομαι όπως θα ήθελα να μου συμπεριφέρονται".

Θυμήσου το μια φορά την ημέρα, εφάρμοσέ το δέκα και θα χαρείς 100. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνολικές προβολές σελίδας

networked bloggers

Αναγνώστες