Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Peace on Earth, not piss...

Παγκόσμια Ημέρα για την Ειρήνη σήμερα Ηλία μου.

Μερικοί όμως έχουν μπερδέψει την Ειρήνη με την "απουσία πολέμου"...

Και έτσι, προχωρούν καθημερινά, σε όλο τον κόσμο, σε πράξεις που έχουν μόνιμα και μακροχρόνια αποτελέσματα, ίσα με αυτά "πολέμων". Απλά δεν γίνονται με εκρήξεις ή πυροβολισμούς...

Ναι, η βία έχει πολλές μορφές, που σίγουρα ο πλέον θανατηφόρος συνδυασμός τους είναι ο πόλεμος. Θα άξιζε όμως πιστεύω να δώσουμε λίγο εσώτερο περιεχόμενο στην "Ειρήνη". Γιατί εξάλλου, αυτό που δημιουργούμε και εκφράζουμε με το σώμα και τα έργα μας, έχει προϋπάρξει μέσα μας, στο εσωτερικό μας τοπίο, που λέει και ο Αργεντίνος φίλος, Σίλο.

Με συγκίνησε πάντως το μήνυμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την σημερινή ημέρα, που σου παραθέτω, καθώς συμφωνώ απόλυτα. Μάλιστα δεν σου κρύβω πως διαβάζοντάς το, ταυτίστηκα με αυτό που προτείνει καθώς όπως ήδη γνωρίζεις, είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν στη δύναμη της Παιδείας για τη δημιουργία ενός καλύτερου Κόσμου στην πράξη.

Ανθρώπινο Σήμα Ειρήνης - Αθήνα 2010 - Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία
Φωτ.: Ανδρέας Δίζης
Μήνυμα του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.

"Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης είναι η ώρα για αναστοχασμό - μια μέρα όπου επαναλαμβάνουμε την πίστη μας στη μη-βία και καλούμε σε μια παγκόσμια εκεχειρία. Ζητάμε από τους ανθρώπους παντού να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή, το μεσημέρι, τοπικής ώρα, για να τιμήσουμε εκείνους που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και τους επιζώντες που ζουν με το καθημερινό τραύμα και τον πόνο.Φέτος δίνουμε έμφαση στην Εκπαίδευση για την Ειρήνη. Η Εκπαίδευση είναι ζωτική για την ενίσχυση της συνείδησης του παγκόσμιου πολίτη και την οικοδόμηση ειρηνικών κοινωνιών.Τον Ιούνιο, η Malala Yousafzai, η Πακιστανή μαθήτρια που έγινε στόχος δολοφονικής επίθεσης από τους Ταλιμπάν επειδή πραγματοποιούσε εκστρατεία για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ήλθε στα Ηνωμένα Έθνη. Η Malala είπε: " Ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο, ένα στυλό, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο." Αυτά είναι τα πιο ισχυρά όπλα.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, το περασμένο έτος, ξεκίνησα την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πρώτα η Εκπαίδευση (Global Education First Initiative). Κάθε κορίτσι και κάθε αγόρι αξίζει να λάβει μια ποιοτική εκπαίδευση και να μάθει τις αξίες που θα τους βοηθήσουν να δουν τους εαυτούς τους ως μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας. Κυβερνήσεις και αναπτυξιακοί εταίροι εργάζονται για να φέρουν κάθε παιδί στο σχολείο και στη μάθηση για να εφοδιαστούν καλά για τη ζωή στον 21ο αιώνα. Υπάρχει νέα δυναμική σε χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες, όπως εκείνες που επηρεάζονται από συγκρούσεις, οι οποίες είναι και το σπίτι των μισών από τα παιδιά που στερούνται εκπαίδευσης. Εκατομμύρια περισσότερα χρειάζονται καλύτερη σχολική εκπαίδευση.
Η εκπαίδευση των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων παιδιών θα απαιτήσει ισχυρή πολιτική ηγεσία και αυξημένη οικονομική δέσμευση. Ωστόσο η βοήθεια για την εκπαίδευση έχει μειωθεί για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή την μείωση, να σφυρηλατήσουμε νέες συνεργασίες, και να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα της εκπαίδευσης.
Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, ας υποσχεθούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας την αξία της ανεκτικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού. Ας επενδύσουμε στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς που θα οικοδομήσουν ένα δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς κόσμο που αγκαλιάζει την ποικιλομορφία. Ας αγωνιστούμε για την ειρήνη και την υπεράσπισή της με όλες τις δυνάμεις μας."


Ενός λεπτού σιγής και αναστοχασμού & 100 λεπτά δράσης θα προσθέσω, γιατί η διαφορά ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, είναι η δράση! 

Συνολικές προβολές σελίδας

networked bloggers

Αναγνώστες