Σήμερα Ηλία μου, δίνουμε λίγο από τον χρόνο μας για να σκεφτούμε έναν ιό.
Ένας ιός, διαφορετικός και πρωτόγνωρος για την Ανθρώπινη ιστορία. Φυσικά στην εποχή τους, και άλλοι ιοί που τώρα τους καταπολεμάμε με απόλυτη ή όχι επιτυχία, ήταν "διαφορετικοί" και "πρωτόγνωροι".
Και όπως συνέβη στο παρελθόν, έτσι και με αυτόν τον ιό, όσοι τον φέρουν (ασθενείς ή όχι), στιγματίζονται κοινωνικά. (Εδώ, κλείνεις τα μάτια και φαντάζεσαι τα παρακατω...)
Ξαφνικά, οι γονείς σου δεν σε αγαπούν.
Οι φίλοι σου δεν σου μιλάνε.
Οι γείτονες σου κλείνουν την πόρτα.
Η ιατρική επιστήμη και οι φαρμακοβιομηχανίες πειραματίζεται στο σώμα σου.
Οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούνται στο όνομά σου, αλλά εσύ δεν βλέπεις καμμιά αλλαγή στην οικονομική σου κατάσταση.
Τέλος, οι "επίσημοι" εκπρόσωποι του/των Θεού/Θεών στον πλανήτη Γη, σε κυνηγάνε ως "μάγισσα", "αιρετικό", "βλάσφημο", καλλιεργώντας το μίσος αντί για την αγάπη...
Για όλες, μα όλες τις ασθένειες, υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης.
Ο ένας, είναι η εύρεση της κατάλληλης θεραπείας, και σε αυτό βοηθάει πολύ η εξέλιξη της επιστήμης. Αυτός ο τρόπος καταναλώνει πολύ χρήμα και κατά τη διάρκεια των ερευνών, και κατά τη διάρκεια της θεραπείας, χωρίς ωστόσο να βοηθάει καθόλου στην πρόληψη. Σίγουρα επίσης, σώζει κάποιες ζωές.
Ο άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Μια κατάσταση κατά την οποία, όλος ο πληθυσμός μιας περιοχής ή μιας χώρας, εκπαιδεύεται για να μην ασθενεί, με ειδικά κατά περίπτωση μέτρα προστασίας, με προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους και με εκπαίδευση στο τί να αποφεύγει να κάνει για να μην ασθενήσει. Είναι ένας τρόπος που χρειάζεται περισσότερο χρόνο παρά χρήματα, έχει πιο μόνιμα αποτελέσματα, καθώς οι γονείς μπορούν να εκπαιδεύσουν τις νέες γενιές, στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την ανατροφοδότηση μεταξύ των ανθρώπων και των κοινωνιών και σίγουρα, ενισχύει την αξία της ζωής και την προστασία της. Τέλος, είναι σίγουρο πως μπορεί να σώσει πολλές ζωές, για πολλές γενιές.
Humanist African Forum 2008 - Nairobi, Kenya |
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από το σχολείο, η δωρεάν διανομή μέσων προστασίας σε ευπαθείς ομάδες, και το κυριώτερο ίσως, η τοποθέτηση του Ανθρώπου ως κεντρικής αξίας και απασχόλησης προσωπικά και κοινωνικά, είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για αυτόν τον σύγχρονο ιό της άγνοιας.
Υ.Γ. Σου προτείνω να δεις το παραπάνω βίντεο που δημιούργησε ο Ιρανός σκηνοθέτης Αμπάς Κιαροστάμι, με θέμα τα ορφανά του ιού του HIV στην Ουγκάντα, μόλις μάθεις Αγγλικά βέβαια, γιατί είναι χωρίς υπότιτλους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου